تلاش های اروپایی ها در قرن هفدهم برای ساخت نوشیدنی مشابه چشمه های جوشان طبیعی، منجر به ساخت نوشیدنی های گازدار شد. این تلاش ها در آن زمان از مخلوط آب، آب لیمو و عسل منجر به تولید اولین نوشیدنی از این دسته شد. امروزه دسته ای از نوشیدنی های غیر الکلی به همراه یک شیرین کننده ی طبیعی یا مصنوعی، اسید های خوراکی و طعم دهنده ها را نوشابه می نامند. این اصطلاح برای تشخیص نوشیدنی های طعم دار از مشروبات الکلی ساخته شد.
ترکیبات نوشابه گازدار
دی اکسید کربن، اسید، شکر، کافئین و رنگ کارامل ، طعم دهنده ها
دی اکسید کربن
احتمالا” نام آب گازدار را روی بطری های نوشابه دیده اید. این گازی که از آن نام برده می شود، اغلب دی اکسید کربن ( همان گاز کربنیک خودمان ) است که بی خطر بوده،با فشار وارد بطری می شود و وقتی در بطری را باز می کنید ، فشار برداشته می شود و به صورت حباب خارج می شود
شکر
اغلب نوشابه ها به کمک شکر یا شیره ذرت شیرین می شوند ولی استفاده از شیرین کننده های مصنوعی از زمان جنگ جهانی دوم آغاز شد. اولین دسته از این شیرین کننده ها ساخارین بود که بعدها در سال ۱۹۷۰ بعد از اینکه اثبات شد، سرطان زا است، مصرف آن ممنوع شد و آسپارتام و …. جای آن را گرفت. البته بحث و بررسی در مورد فواید و خطرات شیرین کننده های مصنوعی همچنان ادامه دارد.
اسید
معروفترین اسیدهای به کار رفته در نوشابه اسید سیتریک و اسیدفسفریک هستند. مزه تیزی که به دنبال نوشیدن کولا احساس می کنید، ناشی از همین اسیدها است.
کافئین
این ماده که در بسیاری از نوشابه ها وجود دارد، به عنوان یک عامل محرک روی قلب و سیستم اعصاب مرکزی اثر می گذارد و باعث افزایش تمرکز و هوشیاری می شود. کافئین به طور موقت فشار خون را بالا می برد ولی در مورد اثرات دراز مدت آن روی فشار خون اثر می گذارد همچنین اضطراب ، احساس ناراحتی در شکم، اختلال خواب و… از سایر عوارض کافئین هستند. از دیگر عوارض مهم کافئین ایجاد وابستگی است. بطوری که بیش از ۵۰ درصد کسانی که بطور مرتب کافئین مصرف می کنند، در صورت عدم مصرف آن دچار سردرد می شوند. سایر عوارضی که در اثر محرومیت از کافئین ناشی می شوند عبارتند از: احساس خستگی ، کاهش انرژی، کاهش تمرکز و هوشیاری، تغییرات خلق و … با توجه به موارد فوق، پزشکان اصرار دارند که افراد دچار پرفشاری خون، خانم های باردار و کودکان تا حد امکان مصرف کافئین را کاهش دهند. به هر حال ، کافئین خود مقوله مفصلی است که باید جداگانه به آن پرداخته شود
رنگ کارامل ، طعم دهنده ها و نیز نگه دارنده ها
بعضی از انواع نوشابه ها حاوی مواد غیر مجاز سرطان زایی نظیر بنزن هستند .
دیدگاه خود را بنویسید